Muhabbet Kuşu Hastalıkları

İndeks: 

Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Muhabbet kuşu hastalıkları farklı nedenlere bağlı olarak görülebilen hastalıklardır. Özellikle muhabbet kuşları hassas yapıda oldukları için hastalıklarına çok dikkatli şekilde yaklaşmak gerekir. Aksi halde istenmeyen durumlar ile karşılaşılabilir. Muhabbet Kuşları hakkında detaylı bilgi için Muhabbet Kuşu Rehberi yazıcımızı okuyabilirsiniz.

Muhabbet Kuşu Hastalıkları
Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Mantar Hastalığı

Muhabbet kuşu hastalıkları arasında en sık görülen hastalıkların başında mantar hastalığı geliyor. Sindirim sisteminde yer alan bir mantar türü bu soruna yol açmaktadır. Genelde enfeksiyona yol açmamasına karşılık mantar sayısının artması halinde gaga, solunum sistemi, tüy ve göz kısımlarında enfeksiyon oluşturmaktadır.

Mantar hastalığının ortaya çıkmasında ise A vitamin eksikliği, kafes temizliğinin doğru yapılmaması, stres, hatalı beslenme, travma ve sigara dumanı gibi etmenler etkilidir. Mantar tedavisinin yapılması için Kuş Veterineri PatiKule tarafından sunulacak ilaçların kullanılması gerekmektedir.

Sindirim Sistemi Bozukluğu

Muhabbet kuşlarına uygun olmayan besinlerin verilmesi durumunda sindirim sisteminde bozukluk meydana gelebilir. Yanlış besinler yavaşça hastalığa yol açacağından ilk başlarda bu durumun fark edilmesi de zor olacaktır. Hastalığın ilerlemesi halinde ise kuşun alt kısmında yer alan damarlar gözle görünür şekilde yeşil renge dönüşür. Sonrasında ise bu bölgede kızarıklıklar meydana gelerek kararma oluşturacaktır.

Sindirim sistemi genel sağlığı açısından çok önemli olduğundan doğru tedavinin uygulanmaması halinde ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisi ilaçlar ile mümkündür.

Solunum Yolları Hastalıkları

Solunum yollarında muhabbet kuşlarında farklı etmenlere bağlı olarak hastalıklar görünmektedir. Nezle, bronşit, astım gibi sorunlar sık görülenler arasındadır. Soğuk havaya karşı dayanıksız olan muhabbet kuşlarında kafeslerinin soğuk hava akımına maruz kalması neticesinde soğuk algınlığı yaygın olarak görülmektedir. Soğuk algınlığının önemli belirtisi ise durgunluk şeklindedir.

Ayrıca tüylerin sürekli kabarık olması, köşeye çekilerek hareketsiz kalması da diğer belirtiler arasındadır. Beslenme alışkanlıkları da bu dönemde önemli seviyede azalır. Isı değişimlerine maruz kalması da bayılma gibi durumlar ile sonuçlanabilir. Tedavi için veteriner tavsiyelerine uyarak en az 20 derecede olan odada tutulmalı ve kendisini strese sokacak durumlardan uzak durulmalıdır.

Çiçek Hastalığı

Çiçek hastalığı bulaşıcı bir hastalık olduğu için çok dikkatli olunmasını gerektirir. Ayrıca gerekli tedaviler de yapılmadığında muhabbet kuşunuz yaşamını kaybedebilir. Hastalığa yol açanlar farklı virüslerdir. Tedavi sürecinde A vitamini verilmesi yararlı olacaktır fakat viral bir hastalık olduğundan antibiyotik kullanımı yararlı olmaz.

Çiçek hastalığının bir kez başarıyla atlatılması sonrasında kuşunuz bu hastalığa karşı bağışıklık geliştirebilir. Ancak başka kuşlar arasında çok hızlı şekilde yayıldığından kafeste başka kuşlar yer alıyorsa onların bir an önce kafesten uzaklaştırılması gerekir.

Muhabbet Kuşu Hastalıkları
Muhabbet Kuşu Hastalıkları

İshal

Yanlış ve yetersiz beslenme sonucunda görülen ishal, muhabbet kuşu hastalıkları arasında yaygın görülen bir rahatsızlıktır. İshal tedavisi için en önemli nokta beslenme alışkanlıklarının doğru şekilde belirlenmesidir. Sebze ve meyve gibi besinler bu süreçte kesinlikle verilmemeli, sadece yem verilmelidir.

Bunun yanında bulunduğu ortamın ısı değerleri de uygun seviyede olmalıdır ve ani ısı değişimlerinden uzak durulmalıdır. Aynı zamanda suyunun da taze olması için günlük olarak değiştirilmesi gerekir. Kafes içinin de temiz olması, dışkılardan arındırılması ve kendisini iyi hissedeceği, stresten uzak duracağı bir ortamın oluşturulması önemlidir.

Bronşit Hastalığı

Nadir olarak görülse de bronşit ciddi sonuçlar doğurabilir. Solunum yollarından kaynaklıdır. Nefes alıp vermeyi engelleyen bu hastalık, sürekli olarak kuşunuzun hırıltılı bir şekilde nefes alıp vermesine yol açar. Ayrıca yüksek ateşe de yol açabilir. Bronşit tedavisi için üretilen ilaçların kullanılması sayesinde bu hastalık atlatılabilir. Fakat yeterli tedavi koşullarının sağlanmaması halinde ölüm gibi üzücü sonuçlar ile karşı karşıya kalmak kaçınılmaz olacaktır.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir