Muhabbet Kuşu Rehberi 2023

İndeks: 

Muhabbet Kuşu Beslemeye Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler

Evcil hayvan beslemek hem keyif verici hem de psikolojik olarak rahatlatıcı hobi haline gelmiştir. Ülkemizde en çok tercih edilen evcil hayvan ise muhabbet kuşları olmaktadır. Cıvıl cıvıl ötüşleri ile herkesin ilgisini çeken bu sevimli canlılar birbirinden değişik renkleri ile onlarca türe sahiptirler. Muhabbet kuşlarını beslemek keyif verici gibi görünüyor olsa da bakımları oldukça meşakkatlidir. Çünkü muhabbet kuşları kafeste yaşayan şirin canlılar gibi görünse de onların sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmesi için tüm ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılanması gerekmektedir.

Muhabbet Kuşu Rehberi 2023
Muhabbet Kuşu Rehberi 2023

Onların ihtiyaçları sadece yemi suyu gibi yaşamı devam ettiren ögeler değildir. Aynı zamanda psikolojilerin sağlıklı olması, kendilerini güvende hissetmesi daha iyi büyümesi açısından son derece önemlidir. Eve yeni bir muhabbet kuşu alındığında bu konuda ilk yapmanız gerekenler nelerdir? muhabbet kuşlarına ilk yaklaşım nasıl olmalıdır? gelin onların yaşam standartları için tüm gerekli olan bilgileri birlikte inceleyelim.

Muhabbet Kuşu Alırken Nelere Dikkat Etmeli

İlk defa muhabbet kuşu alacaksanız elbette muhabbet kuşu alırken nelere dikkat etmeli sorusu sizin için çok önemli olmaktadır. Hele ki muhabbet kuşu özellikleri türleri ve benzeri konularda bilgi sahibi değilseniz, muhabbet kuşlu seçiminiz ve süreciniz biraz zor geçecektir. Öncelikle bu konuda cinsiyet seçimi yapmanız gerekir.

Muhabbet Kuşları Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Muhabbet Kuşları Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dişi muhabbet kuşları erkeklere göre bakımı biraz daha zor olabilir. Özellikle insancıl olmasını ve ele çabuk alışmasın istiyorsanız seçiminizi erkek muhabbet kuşlarından yana kullanmanız gerekir. Cinsiyet seçimi yaptıktan sonra kuşun türü seçimi konusunda rahat olabilirsiniz. Cinsiyet seçimi kuşun özelikleri bakımından belirleyici olmaktadır. Ayrıca erkek kuşlar dişi olanlarına göre biraz daha hareketlidir. Dişiler ise erkek muhabbet kuşlarına göre biraz daha agresiftirler. Kolay kolay ele gelmezler. İnsancıl değildir. Genellikle yavrulatmak için tercih edilirler.

Yavru Kuşları Alın

Muhabbet kuşu alırken mutlaka yavru olmasına özen gösterin. Çünkü muhabbet kuşlarını yavruyken eğitmek daha kolay olacaktır. Ayrıca çok erken dönemde erginleşeceği için eğitim ve bakımı konusunda da size büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Yavru muhabbet kuşlarının büyüme aşamasında eş zamanlı olarak sizinle iletişimi gelişecek ve eğitilmesi daha kolay olacaktır. Yetişkin kuşları eğitmek zor olacağından yavru muhabbet kuşlarının eğitilmesi çok daha kolay olacaktır.

Sağlıklı Olmasına Dikkat Edin

Muhabbet kuşu seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusunda ilk olarak sağlıklı olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Kuşun hasta olup olmadığını anlamak için alacağınız kuşu iyi gözlemlemeniz gerekmektedir. Bu konuda yeterli bilgiye sahip değilseniz, sağlıklı muhabbet kuşu nasıl anlaşılır konu başlığımız size bu konuda yardımcı olacaktır. PatiKule Veteriner Kliniği hekimlerimiz de muhabbet kuşları hakkında sizlere merak ettiğiniz her konuda yardımcı olacak gerekli bilgilendirmeleri tarafınıza sağlayacaktır. Kliniğimzide alanında uzman ve deneyimli Kuş Veteriner Hekimler hizmet vermektedir.

Sağlık Muhabbet Kuşları nasıl anlaşılır?
Sağlık Muhabbet Kuşları nasıl anlaşılır?

Sağlıklı Muhabbet Kuşu Nasıl Anlaşılır

Muhabbet kuşları dayanıklı kuşlar gibi görünse de aslında onlar çok çabuk hastalanma özelliğine sahiptir. Bu nedenle muhabbet kuşu satın alırken sağlıklı olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Bunun için kafes içerisindeyken hal ve hareketlerini iyi gözlemlemelisiniz. Hastalıklı kuşlar zaten kendini hemen belli eder.

Aynı zamanda yaşayacağın kafesin hijyenik ve temiz olması da onların sağlıklı olması açısından son derece önemlidir. Özellikle kuşunuzun popo kısmında kuru yapışık dışkısı var mı, kuşun ağzında burnunda gözlerinde tıkanıklık, yara, ıslaklık gibi durumlar var mı, ağzını içerisinde beyaz peynirimsi bir akıntı geliyor mu gibi durumların olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir.

Muhabbet Kuşunu Ev Ortamına Alıştırma Süreci

Pet shoplardan en sağlıklı ve beğendiğiniz muhabbet kuşunuzu aldınız. Ayrıca kuşunuzu en iyi şekilde rahat ettirecek bir kafese, suluğa, tünek benzeri araçlara ihtiyacınız olacaktır. Sağlık seti, yemi, keyiflik ve atıştırmalıklarını da eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra sıra geldi kuşunuz eve getirip ev ortamına alıştırmaya. Bu konuda pek acele etmenize gerek yoktur. Çünkü kuşun ev ortamına alışması biraz uzun zaman alabilir.

Ev Ortamında Muhabbet Kuşu
Ev Ortamında Muhabbet Kuşu

Sabırlı ve disiplinle kuşunuzu paniğe kaptırmadan yeni yaşam alanına alıştırmanız gerekmektedir. Kendini güvende hissetmesini istiyorsanız kuşunuzu kafesini mutlaka ilk zamanlarda yüksek yere konumlandırmanız gerekecektir. Bir muhabbet kuşunun ev ortamına alışma süreci yaklaşık bir ayı bulabilir. Bu süreç dişi kuşlarda biraz daha uzun zaman alabilir. Eğer satın aldığınız muhabbet kuşu yavruysa ve insanlarla daha önce iletişim kurmadıysa eve alışma süreci biraz daha uzayabilir.

Peki Yeni Satın Aldığım Kuşu Ne Zaman Serbest Bırakmalıyım

Muhabbet kuşunu satın alıp eve getirdikten sonra alışma sürecinin sağlıklı ve güvenli geçmesini sağladıktan sonra kafesin kapağını açıp evde uçurmaya başlayabilirsiniz. Bu konuda bazı kimseler bir hafta ya da bir ay süre gibi bir zaman dilimi söyleyebilir. Ama bu doğru değildir.

Muhabbet kuşları yeni ortama girdikten sonra kafes içinde odayı ya da ortamı tanıması imkansızdır. Çünkü muhabbet kuşları uçtukça, hareket ettikçe ortama alışacak ve yeni yaşama alanını tanıyıp sevecektir. Onun rahat uçması ve özgürce hareket etmesi de bir nevi ona güven sağlayacaktır.

Ayrıca kuşların sağlıklı bir şekilde yaşamasını istiyorsanız onların günlük birkaç saat kafesinden dışarı çıkarıp odada uçmasına, özgürce hareket edip oyun oynamasına izin vermelisiniz. Eğer yaşadığınız ev, onlar için güvenli ortamsa siz evde yokken bile kafesinin kapısını açık bırakabilirsiniz. Onlar istedikleri zaman evin içinde özgürce hareket edebilirler. Ayrıca kuşların bol bol uçması onların kanatlarının daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Muhabbet Kuşu Tek Başına Yaşayabilir Mi?

Halk arasında muhabbet kuşlarını tek başına yaşayamayacağı ve mutlaka yanına eş ya da arkadaş olması gerektiği inanışı vardır. Muhabbet kuşları, papağanlar gibi canlılar topluluk halinde yaşamaktan büyük keyif alırlar. Ama muhabbet kuşunu ele alıştırmak konuşturmak gibi bir düşünceniz varsa tek almanızı tavsiye ederiz.

Muhabbet Kuşları Tek Yaşayabilir
Muhabbet Kuşları Tek Yaşayabilir

Ele gelmeye alışıp sizinle konuşmaya başladıktan sonra yanına bir eş alabilirsiniz. Bunun için yavru kuşların tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Kuşunuz yaklaşık bir yaşına gelmeden yanına bir eş alabilirsiniz.

Muhabbet Kuşlarının Bakımı ve Temizliği

Sağlıklı bir muhabbet kuşunun temiz ve hijyenik ortamlarda yaşaması gerekir. Bunun için de kafes temizliğinin düzenli ve sık sık yapılması gerekir. Muhabbet kuşlarınızın kafesini en geç iki günde bir temizlemeli günlük olarak sularını değiştirmelisiniz. Çünkü içlerine dışkısını yapacakları için bu durum onlar için oldukça tehlikeli ve zararlıdır.

Muhabbet kuşlarında meydana gelen hastalıkların hemen hepsi dışkılarını yemelerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca muhabbet kuşlarınızı elinize almadan önce mutlaka ellerinizi bol sabunlu suyla yıkamanız gerekir. Mikrop ve bakteri kapmaya elverişli oldukları için elinizin ve yaşam alanınızın hijyenik ve temiz olması gerekir. Aynı zamanda sulukları yemlikleri de günlük olarak fırçalanmalı ve bol köpüklü su ile yıkanmalıdır.

Bilmeniz gereken küçük bir detay da var ki, kuşunuzu kafesi ile kesinlikle doğrudan güneşe gelecek şekilde konumlandırmamalısınız. Güneş ışınları doğrudan kuşunuza gelecek olursa çeşitli rahatsızlıklar kapınızı çalabilir.

Suyun ve Yemlerini Ne Kadar Sıklıkla Değiştirmeliyim

Sevimli canlıların sularını günlük olarak değiştirmelisiniz. Onların sağlıklı yaşayabilmesi için suyu kaynatıp soğuttuktan sonra tükettirmeye özen gösterin. Yemleri yağlı tohumlardan oluştuğundan dolayı su içtiklerinde suyu yağlanmasına neden olacak ve kısa sürede suları kirlenecektir. Kuşunuza asla durgun kirli su vermeyin. Yem kapları da aynı şekilde günlük olarak temizlenmeli ve yemlerin kabukların üflenerek temizlenmelidir.

Muhabbet Kuşlarının Suyunu Sıklıkla Değiştirin
Muhabbet Kuşlarının Suyunu Sıklıkla Değiştirin

Kuşuma Banyo Yaptırabilir Miyim?

Muhabbet kuşlarını temiz olması için banyo yaptırmanız gerekir. Ama kışın seyrek olarak yazın da havaya ya da yaşadığı ortamın sıcaklığına bağlı olarak belirli aralıklarla banyo yaptırabilirsiniz. Kışın banyo suyu sıcaklığında yazın da musluk suyu sıcaklığında yıkamanız onları rahatlatacaktır. Ilık su tercih edilmelidir.

Tırnak ve Gaga Bakımı

Tırnak ve gaga bakımı muhabbet kuşların için çok önemlidir. Muhabbet kuşlarınız tırnaklarını kesebilirsiniz. Ama doğal yollarla tırnakların ya da gagalarını törpülenmesi daha sağlıklıdır. Zaten muhabbet kuşunuzu kafesini içerisine koyacağınız tahta tünekler ve gaga taşı kuşların gaga ve tırnaklarını aşındırmak için yeterli olacaktır. Ama yavru kuşların tırnakları halı ve perdelere takılacağı için tırnak makası ile tırnakların uçlarından çok az kısaltabilirsiniz.

Bu işlemi daha önce hiç yapmadıysanız PatiKule Veteriner Hekimlerimizden yardım alabilirsiniz. Ayrıca bazı kuşlarda genetik bozukluğa bağlı olarak gagalarında aşırı uzama söz konusu olabilir. Bu durumda gaga taşı ya da tahta tünekler yetersiz olur. Böyle bir durum söz konusunda kuşunuzu rahat beslenebilmesi için gagalarını uçlarından çok az kısaltmanız gerekir. Bu işlemi ayda bir kere yapmanız yeterli olacaktır. PatiKule hekimlerimize de ayrıca sormak istediğiniz tüm soruları sorabilir uzman görüşüyle bakımınıza devam edebilirsiniz.

Kuş Kumu, Gaga Taşı ve Enerji Blok Nedir, Niçin Kullanılmalı

Pet – shoplardan satın alacağınız kuş kumu gaga taşı ve enerji bloklar kuşlar için çok önemlidir. Gaga taşı; muhabbet kuşunuzun kalsiyum ihtiyacın karşılar.

Kuş kumu; kuşların sindirimi kolaylaştırır.

Enerji blok ise; muhabbet kuşlarının mineral ve vitamin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Kuş kumunu kuşlarınıza ister ayrı kapta, isterseniz de kuş yemi ile karıştırarak verebilirsiniz.

Kuşlar Ne Yer Ne Yemez

Muhabbet kuşu bakımında en çok merak edilen konuların başında aslında muhabbet kuşları ne yer ne yemez sorusu olmaktadır. Onlar kendilerine özel hazırlanan yiyecekler dışında insanların yediği meyve ve sebzelerden de tüketebilirler. Özellikle marul ve maydanoz onlar için ayrı bir keyif verici niteliğe sahiptirler.

Muhabbet Kuşu Yemi
Muhabbet Kuşu Yemi

Kuş yemi, kuş kumu, kuşlara özel hazırlanan kraker, kalamar kemiği, dal-darı gibi hayvan yemleri dışında; marul maydanoz, salatalık, domates, elma, lahana, brokoli, pancar yaprağı patatesi, muz, armut, üzüm, ahududu, asma yaprağı, portakal, kivi, mandalina gibi meyve ve sebzeleri rahatlıkla tüketirler. Aynı zamanda, bulgur, çavdar, pirinç gibi besinleri de çok az su ile hafifçe nemlendirerek verebilirsiniz.

Süt ve süt ürünleri tatlı çikolata gibi besinlerin asla kuşlarınıza yedirmemeniz gerekir. Şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar onların sağlığını bozar. Aynı zamanda sebze ve meyveleri bol suda yıkayıp kuruladıktan sonra vermeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Yiyebileceği besinleri de çok fazla yedirmemeye özen gösterin.

Kuşların en sevdiği yiyeceklerden bir tanesi de haşlanmış yumurtadır. Ekşi, tuzlu ya da yağlı yiyecekler kuşların bağırsak sağlığını bozar ve ishal olmasına neden olur. Verdiğiniz besinlerin muhteviyatına özen göstererek beslenmesini desteklemeniz gerekir.

Muhabbet Kuşumu Kaç Gün Evde Yalnız Bırakabilirim

Muhabbet kuşlarınızı evde 2 günden fazla yalnız bırakmayın. Elbette bu süre zarfında yem ve suyunu bol bol koyarsınız ama, onların kafes bakımı benzeri durumlar sık sık yapılacağından dolayı evde tek başlarına bakımsız bir halde kalmaları sakıncalı olabilir. Tatile ya da seyahate giderken kuşlarınızı güvenli bir yere emanet etmenizi tavsiye ederiz.

Muhabbet Kuşu Kafesi
Muhabbet Kuşu Kafesi

PatiKule Veteriner Kliniği tüm klinik hizmetlerinin yanı sıra pansiyon hizmeti de vermektedir. Özel tatil günlerinizde kuşunuzu rahatlıkla bırakabileceğiniz bir adres. Kuşlarınızın suluklarında çatlaklar, çizilme vb. gibi durumlar olabilir ve kuşunuzun suyu kendiliğinden boşalabilir. Yemleri, kumu ya da koyduğunuz diğer besinlerin üzerine dışkılarını yapıp bunları yiyebilirler. Bu da onların sağlığının bozulmasına neden olur. Bu nedenle muhabbet kuşunuzun sağlığı için onları çok fazla yalnız bırakmamalısınız.

Muhabbet Kuşlarını Balkonda Bekletmek Sakıncalı Mıdır?

Çok sıcak havalarda muhabbet kuşlarınızı kafes içerisinde 15-20 dakika kadar balkonda çok güneş ışığını olmadığı yerde havalandırabilirsiniz. Ancak yanında beklemeniz gerekir. Çünkü kedi karga gibi canlılar kuşunuzu için tehlike yaratabilir. Rüzgar ve güneş ışığı olmayan yerlerde kuşunuzu havalandırmaya özen gösterin.

Çiçek ya da Oda Spreyi Kuşlar İçin Tehlikeli Midir

Muhabbet kuşlarını yaşadığı odada oda spreyi, böcek ilacı benzeri ürünlerin kullanılmaması gerekir. Aynı şekilde kuşlarınızı olduğu odada sigara da içmemelisiniz, boya badana yapılan odada kuşlarınızı barındırmamalısınız. Odadaki çiçeklerde kuşlarınızı çıkardığınız zaman tehlikeli olabilir. Onların kemirip zehirlenebilirler bu nedenle kuşlarınızı kafesinizden çıkardığınız zamanda odada çiçek bulundurmamalısınız. Kuşunuz için ortamı yaşanabilir hale getirebilmek için izole etmelisiniz.

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir