İndeks:
Kuş Hastalıkları
Kuş hastalıkları evcil kuşunuza karşı dikkatli olmanız gereken hastalıklardır. Kuşlar yapıları gereğince oldukça hassastır ve çok kolay hastalanabilirler. Hastalıklar hakkında bu bakımdan bilgi sahibi olmak kuşunuzun sağlığınızı korumanız açısından yararlıdır.
Kuşlarda Sık Görülen Hastalıklar
Kuş hastalıkları kuş türüne göre değişmektedir. Hassas yapıda olan kuşlar hasta olduklarında sessizleşebilirler ve bu yüzden hastalıklarını tespit etmek zor olabilir. Bu yüzden hastalıkları hakkında önceden fikir sahibi olmak daha erken teşhis yapmak açısından yararlı olacaktır.
Güvercinlerde görülen hastalıklar genelde hijyen koşullarının tam olarak sağlanamamasından kaynaklanır. Özellikle dışkılarından hastalık kolayca bulaşmaktadır. Kolera, Ecoli, Salmonella güvercinlerde yaygın olarak görülen hastalıklardır. Bu hastalığa yakalanan güvercinlerde kilo kaybı ve ishal olacaktır. Dışkılarında da köpük oluşur.
Muhabbet kuşlarında ise gaga mantarı ve uyuz sık görülen hastalıklardır. Hijyene dikkat edilmediğinde kuşunuz uyuz hastalığına yakalanabilir. Özellikle kuşunuz çok fazla kaşınıyorsa, tüylerinde kepeklenme görülüyorsa, derisi pul pul dökülüyorsa bu durumda uyuz olmuştur. Bunun yanında yeteri kadar iyot tüketmeyen kuşlar guatr olabilmektedir, bu yüzden gaga taşı mutlaka kafesinde bulunmalıdır. Hormon dengesi bozulan kuşlarda ise üreme organlarında tümörler meydana gelir ve kısırlaşırlar.
Evlerde sık bakılan bir diğer kuş türü olan papağanlar da çabuk hastalanabilen yapıdadır. Özellikle papağan ateşi olarak bilinen hastalık çok sık görülür. Üstelik insanlara da bulaşabildiği için dikkatli olunmalıdır. Grip enfeksiyonu gibi belirti gösteren bu hastalık tespit edildiğinde kuşun yalıtılması gerekir. Aynı zamanda kuşa ilaç ve yemek verirken de eldiven kullanılmalıdır.
Kuş Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Kuşlar hassas canlılardır ve hastalandıklarında iyileşmeleri için mutlaka uzman desteği alınmalıdır. Bu bakımdan PatiKule Veteriner Kliniği hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Kuşunuzun hastalanmasını engellemek için bakımını dikkatli ve özenli şekilde yapmalısınız.
Özellikle kafes hijyeni çok önemlidir çünkü biriken dışkılar bakteri oluşumuna yol açtığı için farklı kuş hastalıkları için zemin oluşturur. Bunun yanında beslenmesine uygun yiyeceklerin verilmesi de önemlidir. Ayrıca kuşlar çok çabuk üşütebilirler ve üşütme sonucunda farklı enfeksiyonlar da görülebilir. Soğuk havalarda en kolay etkinenen kuşlar muhabbet kuşlarıdır. Bu yüzden kafesinin de hava akımının olmadığı bir yerde konumlandığından emin olmalısınız.