Kedi Nezlesi ve Tedavisi

İndeks: 

Kedi Nezlesi ve Tedavisi

Kedi nezlesi insanlarda olduğu gibi kedilerde de sık olarak görülür. Tıpkı insanlardaki gibi kediler için de üst solunum yolu enfeksiyonu olarak görülür. Fakat insanlarda nezle, üşütmeye bağlı olarak görülen ve çok önemsenmeyen bir hastalık olsa da kedilerde üşütmeden değil virüs kaynaklı olarak görülür ve ciddi sonuçlara yol açabilir.

Kedi Nezlesi
Kedi Nezlesi

Kedilerde Nezle Neden Görülür?

Kedi nezlesi kedilerde virüs kaynaklı olarak oluşur. Bu virüs ise başka bir kediden temas, ortak eşyalar ya da mama kaplarından bulaşabilmektedir. Kedi sağlığı açısından bu nezleyi hafife almamak gerekir. Özellikle gerekli tedavi sağlanmadığı durumda kediniz için çok ciddi sonuçlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kedi Nezlesinin Belirtileri Neler?

Kedilerde nezlenin belirtileri şu şekilde görülür;

• Burun akıntısı
• Gözde sulanma ve çapak oluşumu
• Mama yemeye isteksizlik
• Yüksek ateş
• Sürekli veya sık hapşırma
• Öksürük
• Ağız içinde gözle görülen yaralar

Bu belirtilerden hepsinin bir anda görülmesi beklenmez. Sadece bir tanesi de görülebilir.

Kedi Nezlesi Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer kediniz nezle belirtileri gösteriyorsa vakit geçirmeden uzman bir veterinere başvurmalısınız. Bu konuda acil veteriner Ispartakule bölgesinde hizmet veren PatiKule’yi tercih edebilirsiniz. Çünkü nezlenin seyri hızlandıkça kedinize olan etkileri de artacaktır. Erken teşhis ile nezlenin tedavisi çok daha kolay geçmektedir. Tedavi ise genelde ilaç ile sağlanır. Nezleye yol açan virüslerin vücudundan atılması için antibiyotik tedavisi uygulanacaktır. Nezlenin durumuna göre veteriner hekim tarafından hangi aralıklar ile antibiyotik tedavisinin uygulanacağı belirlenecektir.

Kedi Nezlesi Tedavisi
Kedi Nezlesi Tedavisi

Kedilerde nezle tedavi sürecinde kedinizin çok daha çabuk hastalığı atlatması için ona destek olmanız da çok önemlidir. Hasta kedinize ilk olarak rahat edip sorunsuz şekilde dinlenebileceği bir ortam sağlamalısınız. Evinizde şayet başka kedi varsa hastalığın ona bulaşmasını engellemek adına izolasyon sağlanmalıdır.

Hem virüsler hem de kullanılan ilaçlar kedinizi çok halsiz düşürebileceği için süreç kapsamında beslenmesine de azami özen göstermelisiniz. Bu bakımdan da öğün atlamamaya ve en çok sevdiği mamaları kedinize vermelisiniz. Bol su içmesi de tuvalete çıkarak virüsleri vücudundan atması için yardımcı olacaktır. Burun ve göz akıntısını da belirli aralıklar ile temiz havlu yardımıyla temizlemek kedinizi rahatlatacaktır.

You may also like

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir