İndeks:
Tavşan Bakımı Zor mu?
Tavşan bakımı sanıldığı kadar zor değildir. Üstelik evinizde alışılmış hayvanların dışında bir seçenek istiyorsanız tavşan bakmak son derece keyiflidir. Tavşanlar sevimli görünümleri ile herkes tarafından çok sevilir. Kedi ve köpek gibi oyun oynamasalar da tavşanınız ile çok keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Tavşan Nasıl Bakılır?
Evde tavşan bakımı mümkündür. Her ne kadar tavşanlar diğer evcil hayvanlara göre biraz geride kalıyor olsalar da aslında ev ortamına uyum sağlayabilirler. Tavşan bakımını sorunsuz şekilde yapmak için ise onların yaşam alışkanlıklarını bilmeniz gerekiyor.
Geceleri aktif olan tavşanlar beslenmelerini de gece vakti veya sabahın çok erken saatlerinde yapmaktadırlar. Gündüzleri ise çoğunlukla uyurlar. Bu yüzden tavşanınızı gündüz süresince daha az aktif görürsünüz. Bunun yanında kemirgen hayvan oldukları için kemirmelerini sağlayacak eşyaları yakında bulunmalıdır.
Tavşanlar için özel olarak üretilen kemirme eşyalarını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda kemirmesine yol açacak kişisel eşyalarınızı ise etrafından uzak tutmalısınız.
Tavşanlar hiçbir şekilde yıkanmazlar ve bu yüzden de bakım yaparken asla banyo yaptırmamalısınız. Tırnakları ise adım atarken veya zıplarken ayağına zarar vermemesi için mutlaka kesilmelidir. Tırnak kesimi için özellikle Avcılar PatiKule Veteriner Kliniği tarafından destek alabilirsiniz.
Tavşan Nasıl Beslenir?
Tavşanınızın bakımı için en önemli noktaların başında ise beslenme gelir. Yavru olan tavşanlar saman, yonca ve pelet yem ile beslenir. Sonrasında ise bu besinlere ilave olarak yeşillik verilmelidir. Yaşlılık dönemlerinde ise ilk dönemlerindeki gibi beslenme programı oluşturulmalıdır.
Yemlerin yanında suya da dikkat etmelisiniz. Tavşanların suyu mutlaka gün içinde tazelenmelidir ve içme suyu olmalıdır. Sebzelerden aldıkları su oranı yeterli olmadığından tavşanlar günde 600 ml kadar su tüketebilirler.
Tavşan bakımı için en sık bilinen yanlışlardan birisi tavşanların havuç sevdiğidir. Tavşanlar az olmak kaydıyla havuç yiyebilirler ancak çok fazla havuç vermek sindirim sistemlerinde soruna yol açar. Bu yüzden havuç verirken günlük 1-2 dilimden fazlasını vermemelisiniz. Bunun yanında kır bitkileri, yeşil sebzeler, kurutulmuş otlar, kısıtlı miktarda tahıl ve tohum da verebilirsiniz.
Tavşanınız için tuvalet eğitimi biraz zordur ve kedi veya köpeklerde olduğu gibi kesin sonuçlar vermez. Ancak tavşanınız için bir kutunun içinde alan yaratıp burayı sürekli temiz tutarsanız zamanla tuvaletini sadece kutunun içine yapmayı öğrenebilir.