İndeks:
Köpeklerde Siyatik Sinir Hasarı Nedir?
Köpeklerde siyatik sinir hasarı çeşitli etmenlere bağlı olarak oluşabilir. Siyatik sinir, diz arka ve alt kısmında bulunan kaslara bağlanan, iki bölüme de sahip duyusal motor siniri ifade eder. Siyatik siniri meydana getiren bölümler tibial ve peroneal sinirler olarak adlandırılır. Bu sinirlerde farklı sebepler ile hasar oluşabilir.
Siyatik Sinir Hasarı Belirtileri Neler?
Siyatik sinir hasarı belirtileri çok fark edilir şekildedir. Özellikle belirtilerin görülmesi halinde teşhis ve tedavi için bu alanda uzmanlaşmış olan bahçeşehir acil veteriner PatiKule Kliniğine başvurulmalıdır.

Sık görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
• Köpeğinizin dizlerini kıramaması, gerememesi, esnetememesi,
• Yürürken bariz şekilde topallama,
• Pençelerin bükülmemesi ya da uzatılmaması,
• Duruşunda bozukluk,
• Kas kaybı,
• Yürüyüşler esnasında sürünme veya sıçrama gibi ani hareketler yapması.
Söz konusu hasar siyatik sinir üstünde baskı sonucunda oluşmaktadır. Bu durum ise bölgede iyi huylu tümör oluşumuna yol açar. İstenmeyen kazaların sonucunda pelvik bölgede meydana gelen kırıklara bağlı olarak da bu sinir hasarları görülebilir. Aynı zamanda tıpkı insanlarda olduğu gibi siyatik sinir üzerinde baskıya yol açan lokal hastalıklar da sinir hasarı oluşturabilir.
Siyatik Sinir Hasarı Teşhis ve Tedavisi
Siyatik sinir hasarı teşhis ve tedavisi noktasında mutlaka uzman veteriner hekim yardımı alınmalıdır. Travmaya bağlı olarak meydana gelen sinir hasarlarının belirtilerine, yaralanma öyküsüne, spinal refleks testleri ve röntgen sonuçlarına bağlı olarak teşhis koyulur. Refleks testi diz ekleminin bükülmesinin belirlenmesi için yapılır. Hekim tarafından geri çekme refleksi yapılır. Şayet hasar tümör sonucunda meydana gelmişse bu durumda kanserli kitlenin tespitinin yapılması için tomografi, MR ya da ultrason gibi görüntüleme seçeneklerinden yararlanılmaktadır.
Meydana gelen hasarın tedavisi ise hasarın şiddetine, nedenine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Sinirin tamamen felç durumuna gelmesi ise cerrahi yöntemler ile işlem gerektirebilir.

Ayrıca yine ortaya çıkma nedenine bağlı olarak hasarın tedavisi için arka uzuv amputasyonu da gerekebilir. Bu durum köpekler için ciddi bir ameliyat anlamına gelir fakat iyileşme oranı yüksek olduğu için başarılı sonuçlar vermektedir. Bu bakımdan siyatik sinir hasarı çeşitli tedavi yöntemleri ile iyileştirilebilmektedir.