İndeks:
Kediler Kusarsa Ne Olur?
Kediler kusarsa her durumda tehlikeli bir durum yaşandığı anlamı oluşmaz. Kediler örneğin yuttukları kendi tüylerini vücutlarından atmak için kusma yapabilirler. Fakat sık ve tüy dışında yediklerini kusacak şekilde davranış gösteriyorsa bu duruma dikkat edilmelidir.
Kediler Neden Kusar?
Kediler kusarsa öncelikle neden kustuğuna bakılması gerekir. Çünkü çok farklı nedenlere bağlı olarak kusma gösterebilirler. En yaygın sebep yuttukları tüyleri yüzünden kusmalarıdır. Özellikle uzun tüylü kedilerde bu durum sık görülür. Kediler kendilerini yalayarak temizlerler ve bunun sonucunda da yuttukları tüyler kusma şeklinde midelerinden çıkar. Ancak bu kusma çok sulu şekilde olmaz ve genelde tüy yumağı şeklinde görülür. Bu eylem de haftada bir iki kez olmalıdır.
Diğer bir etmen ise yabancı cisim yutmaya bağlı olarak görülebilecek kusmadır. Kediler meraklı canlılar oldukları için yabancı cisimleri yutabilirler. Ancak bu cisim midesinde sindirilmeyeceği için kusma ile dışarıya atılacaktır. Bu türden durum seyrek yaşanacağı için endişelenmenizi gerektiren bir durum yoktur.
Kediniz mama yedikten sonra kusuyorsa bu durum ise tehlikeli olabilir. Mama yüzünden kusma öncelikle sindirim sorunlarını akla getirmektedir. Ancak mamasını beğenmediği için de kusmuş olabilir. Başka bir mamayı denedikten sonra yine kusuyorsa bu durum midesinde sorun olduğunu gösterebilir ve PatiKule Veteriner Kliniği’ne başvurarak gerekli incelemelerin yapılması gerekir.
Bunların dışında en çok tehlikeli olan durumlardan birisi kronik hale gelmiş, sıklıkla kusma durumudur. Bu durumda olan kediler görünürde herhangi bir sebep yokken kusabilirler. Ancak sık kusmak sorun olduğunu gösterdiği için mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır. Kediniz zehirlendiği, midesinde veya bağırsaklarında bakteri enfeksiyonları oluştuğu için sık kusabilir. Bu durum ise genel sağlığını olumsuz etkileyeceği için mutlaka hızlı şekilde tedavi edilmelidir.
Kusmayı Doğru Takip Edin
Kediler kusarsa durumunda seyrek görülen kusmalar sizi endişelendirmemelidir. Kusma ile tek başına hiçbir hastalık için teşhis koyulmamaktadır. Önemli olan nokta kedinizi gözlemlemeniz ve kusmasına yol açan etmenlerin tespit edilmesini sağlamaktır. Veteriner hekime kediniz için yaptığınız gözlemleri, kusmanın hangi durumlarda olduğunu söylemeniz teşhisin çok daha kolay şekilde yapılmasını sağlayacaktır.