İndeks:
Kedi Kısırlaştırma Rehberi
Sizler için hazırlamış olduğumuz kedi kısırlaştırma rehberi sayesinde kısırlaştırma öncesi ve sonrasında neler yapmanız gerektiğini daha iyi anlayabilir, kısırlaştırmanın nasıl yapıldığına dair bilgi sahibi olabilirsiniz. Kedilerde kısırlaştırma cerrahi yöntem ile yapılmaktadır. Bu yüzden de kedinizin rahat bir operasyon geçirmesi için çeşitli yöntemlere dikkat etmelisiniz.
Kısırlaştırma Prosedürü
Kedi kısırlaştırma rehberi için öncelikle bu prosedürün nasıl işlediğini öğrenmek yararlı olacaktır. Kedilerin üremesini engellemek için yapılan bu işlem hem erkek hem de dişi kedilere uygulanabilmektedir. Yapılarındaki farklılık için ise cinsiyete göre prosedür farklılık göstermektedir.
Erkek kediler için yapılacak prosedür castration, dişi kediler için yapılan prosedür ise spaying olarak adlandırılmaktadır. Farklı isim almalarının nedeni ise işlem sırasında farklı uygulama yöntemlerine başvurulmasıdır.
Kısırlaştırma işleminde temel olarak erkek kediler için testisin alınması, dişi kediler için ise rahmin alınması ile kısırlaştırma işlemi yapılmaktadır. Operasyona hazırlık öncesinde ise kedinizi hazırlamanız gereken çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Ortalama olarak 12 ila 16 saat öncesinden itibaren kedinize mamayı vermeyi sonlandırmalısınız.
Bu önemli bir noktadır çünkü operasyon esnasında eğer yakın zamanda kediniz beslenmişse kusma gibi durumlar gösterebilir. O esnada uyutulmuş olduğu için de kusma sonucunda besinler akciğere giderek hayati sonuçlar doğurabilir.
Aynı şekilde son 12 saat boyunca kedinize su içirmemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde operasyon öncesi alacağı anestezi nedeniyle midesi bulanabilir ve anestezi etkisi düşeceğinden sancılı bir operasyon geçirmek zorunda kalabilecektir.
Aşı Kontrolü
Kısırlaştırma için önemli olan bir konu da kedinizin aşı durumudur. Kısırlaştırma öncesinde kediniz son 1 yıl içindeki karma aşılarını olmalıdır. Son 6 aylık süreç içinde ise iç ve dış parazit aşıları yapılmış olmalıdır. PatiKule Veteriner Kliniği sevimli dostlarınız için düzenli aşı takibi ve uygulaması gerçekleştirmektedir.
İşlem sonrasında bu aşların yapılması bağışıklık sisteminin zayıflamaması adına mümkün değildir. Ayrıca cerrahi operasyon sonrasında kedinizin bağışıklık sistemi de zayıflayacağı için aşılar sayesinde süreci daha kolay şekilde atlatabilecektir.
Operasyon
Kedi kısırlaştırma rehberi için en önemli adım olan operasyon erkek ve dişi kedilere yönelik farklı şekilde yapılmasıdır. Erkek kediler için işlem, dişilere göre daha hızlı ve pratik şekilde yapılmaktadır. Testisleri dışarıda olduğundan erkek kediler için açık ameliyat yapılmamaktadır.
Erkek kedi kısırlaştırma işleminde öncelikle testisler alınmakta ve gerekliyse küçük dikiş atılarak operasyon tamamlanmaktadır. Genel olarak erkek kediler için bu işlem 1 saat civarında sürer ve sonrasında da hızlı bir iyileşme süreci görülür. Açık ameliyat olmadığı için erkek kediler için kısırlaştırma işlemi çok daha az riske sahiptir.
Dişi kediler için ise işlemler biraz daha uzun sürer. Aynı zamanda yapılanlar da komplike yapıdadır. Operasyon öncesinde kediye anestezi uygulanmaktadır. Bu esnada ise PatiKule Veteriner tarafından gerekli gözlem ekipmanları ile kedinin mevcut durumu kontrol altında tutulur.
Yan karın bölgesi tıraş edildikten sonra buradan küçük bir kesi açılarak kedinin yumurtalıkları ve rahmi alınmaktadır. Ortalama olarak bu işlem 3 saat civarında sürer, işlem sonrasında ise kesi kapatılır. Dişi kedilerin kısırlaştırma ameliyatı daha detaylı olduğundan, operasyon sonrası kedilerin 1 gün boyunca klinikte Veteriner Hekim tarafından kontrollü bakımı gerekebilir.
Kısırlaştırma Sonrası Bakım
Kısırlaştırma sonrası bakım da kedi sahipleri için önemlidir. Öncelikle cerrahi bir işlem yapıldığından birkaç gün boyunca kediniz halsiz olacaktır. Dişi kedilerde bu süreç biraz daha uzun olabilir. İşlem sonrasında en önemli nokta dikişlerin zarar görmemesi, enfeksiyon kapmaması için de kediniz tarafından yalanmamasıdır. Bunun için Elizabeth başlıklar kullanabilir veya kedinizi gözetim altında tutabilirsiniz.
Kedinizin iştahı da işlem yüzünden azalabilir, bu durumda da yaş mama gibi alternatifler ile besleme yapabilirsiniz. Sessiz ve temiz bir ortamda gözetim altında tutulması, stres ve korku yaşamaması gibi durumlara da dikkat etmeniz halinde işlemi sorunsuz şekilde atlatabilirsiniz.