İndeks:
Kedi Miyavlaması
Kedi miyavlaması her kedide görülür. Kediler miyavlama ile iletişim kurarlar ve çevrelerine tepki verirler. Genel olarak miyavlama herhangi bir soruna işaret etmez ancak bazı durumlarda sık miyavlama görülüyorsa bu durum sorun işaretçisi olabilir.

Kedi Miyavlaması Ne Anlam Taşır?
Kedi miyavlaması kedinizin kendisini ifade etmek için çıkardığı seslerdir. Miyavlama için farklı etmenler söz konusudur. Örneğin yavru kediler miyavlamayı üşüdüklerini veya aç olduklarını belirtmek için sıklıkla kullanırlar. Yetişkin kediler ise birbirlerine karşı miyavlamayarak sadece insanlara miyavlama gösterirler.
Kedinizin miyavlaması şu nedenlerden dolayı olabilir;
- Hastalık; sürekli şekilde miyavlama görülüyorsa bu durum kendinizin rahatsızlığını anlatma biçimi olabilir. Böbrek hastalığı, idrar sorunları ve diğer sağlık sorunlarında sürekli miyavlama sık görülür.
- İlgi isteği; kediler genelde yalnız kalmaktan hoşlanırlar ancak özellikle sahipleri ile oyun başlatmak, kendilerini sevdirmek ve ilgi görmek için miyavlama gösterebilirler.
- Açlık; yaygın olarak görülen miyavlama sebebi kedinizin acıkmasıdır. Eğer mama kabında maması duruyor ve yine miyavlıyorsa mamasını beğenmemiş olabilir.
- Selamlama; eve ilk geldiğinizde kediniz miyavlıyorsa bu durumda sizi selamlıyordur.
- Stres: özellikle yetişkin kedi sahiplendiyseniz geceleri sıklıkla miyavlama duyabilirsiniz. Bu durum stres altında olmasını ifade eder. Kedinizin eve ve size alışması için vakte ihtiyacı var demektir.
- Yaşlanma: kediler yaşlandıklarında daha fazla ses çıkarırlar. Bu durum zihinsel ya da bilişsel anlamdaki bozukluklardan kaynaklanır.
- Kızgınlık dönemi; bu dönemde çiftleşmek isteğini ifade eden kediler daha fazla ses çıkarır.
Kedinizin miyavlama sebebini tam olarak anlamak zor olacağından bu konuda uzman görüşü almanız yararlı olacaktır. Özellikle gece sürekli miyavlayan kediler sizi rahatsız ve huzursuz edebilir. Bunun için PatiKule Veteriner kliniğine başvurabilirsiniz.

Miyavlamayı Çözmek
Kedi miyavlaması tek bir ses olmadığı için kedinizin miyavlama yöntemini öğrenmeniz ne demek istediğini anlamanıza yardımcı olabilir.

- Kısa miyav; genelde selamlaşma için kullanılır.
- Çoklu miyav; kedinizin heyecanlandığını gösterir.
- Orta yükseklikte miyav; acıkma belirtisidir.
- Uzatarak miyavlama; genelde kedinizin bir şey talep ettiğini gösterir.
- Kalın sesle miyavlama; kedinizin bir şeyden rahatsız olduğunu gösterir.
- Tiz sesle miyavlama; kedinizin öfkesini veya acısını ifade eder. Genelde yavru kedilerde daha sık görülür. Sürekli hale de dönüşebilir.