Hasta Kedi Belirtileri

İndeks: 

Hasta Kedi Belirtileri

Kediler, kendilerini iyi hissetmediklerini sahiplerine söyleyemezler. Sorumlu evcil hayvan bakıcıları olarak, hasta kedi belirtilerinde bir hastalığın semptomlarını tanımak ve mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almak her kedi sahibinin sorumluluğunda ve oldukça önemlidir.

Hasta Kedi Belirtileri
Hasta Kedi Belirtileri

Kediniz bütün gün uyuyorsa ve yemek yemiyorsa veya genel olarak kendini iyi hissetmiyor gibi görünüyorsa, hasta olma ihtimali yüksektir. Kediler, hayatta kalma içgüdüsü olarak hastalıklarını doğal olarak gizlerler, ancak siz kedinizin rahatsız olduğunu gözlemlerseniz bu şüphelendiğiniz hastalığın yaygın belirtileri hakkında bilgi sahibi olursanız, kedinize ihtiyaç duyduğu desteği vererek hastalığın tedavisine karşı bir adım atmış olursunuz.

Dikkat Edilmesi Gereken 7 Hasta Kedi Belirtisi

Kedinizin rutin aktivitelerinin ve genel olarak sağlıklı fiziksel görünümünün iyi takip eden bir sahip olarak, kedinizde meydana çıkan küçük değişiklikleri fark etmek ve hasta olduklarını tespit etmek çok daha kolay olacaktır.

Kedinizin Mama Yememesi ya da Mama Yeme, Su İçme Alışkanlıklarında Değişiklikler Göstermesi

Bir kedinin yeme-içme davranışındaki veya rutinindeki herhangi bir değişiklik, bir hastalık belirtisi olabilir. Kedi ebeveynleri için kedilerin bize gösterdiği iştah değişikliklerinin ve diğer semptomların nedenini belirlemek son derece zor olabilir, ancak kedinizin bakıcısı olarak sindirim sorunlarının belirtilerine karşı dikkatli olmak çok önemlidir.

7/24 Açık Veteriner İstanbul
7/24 Açık Veteriner İstanbul

Sindirim semptomlarının altında yatan sağlık sorunlarıyla eşleştirme konusunda uzman rehberliği için, 7/24 açık veteriner olarak hizmet veren PatiKule’ye danışabilirsiniz.

Kedilerde Sinidirm Hastalıkları Belirtileri

  • Gıda alımında birkaç günden fazla azalma
  • Diyabet, böbrek hastalığı veya hipertiroidizm belirtisi olabilecek artan veya aşırı iştah veya susama
  • Hiç su içmemek
  • Kasıtsız kilo kaybı

Kedinizin Uyuşuk Olması

Bazı kediler günde 20 saate kadar uyusa da, ortalama bir kedi her gün 16 saat uyur. Kediler uykuda çok fazla zaman geçirmelerine rağmen uyku düzenlerindeki değişiklikler tıbbi bir sorunun işareti olabilir. Hasta bir kedi aşırı yorgun veya zayıf olabilir, hiçbir şeye ilgi göstermez. Mama, su ya da oyun oynamaya karşı ilgisizlik kalır. Bu durum hasta kedi belirtilerinden olabilir.

Kedinizin Rahatsızlığını Anlama
Kedinizin Rahatsızlığını Anlama

Kedinizin Aktivitesinde Değişiklikler Olması

Kedinizin aktivite seviyesinde bir artış veya azalma gibi bir değişiklik fark ederseniz, bu kedinin kendini iyi hissetmediğinin bir göstergesi olabilir. Hiperaktivite endişe kaynağı gibi görünmeyebilir, ancak hipertiroidizm gibi bir durumun işareti olabilir.

Örnek olarak, kedinizin daha önce kolayca erişebildiği şeylerin üzerine atlama konusunda isteksiz olduğunu veya farklı şekilde zıplıyor gibi göründüğünü fark ederseniz, bu bir hastalığın habercisi olabilir. Kedinin yürüyüşünde gözle görülür bir değişiklik, oturma veya uzanma pozisyonundan ayağa kalkmada zorluk veya rahat bir pozisyon bulamama durumları da hasta bir kedinin belirtileri olabilir.

Kedinizin Bakım Alışkanlıkları Değişim Hasta Kedi Belirtisi Olabilir mi?

Kediler genellikle temiz hayvanlardır ve uyanık oldukları zamanın çoğunda kendilerini temizlerler. Bir kedi aniden kendini temizlemeyi bıraktığında, bu bir stres belirtisi olabilir, ancak artrit gibi ağrılı bir sorunu da gösterebilir. Genelikle dirseklerde ve kalçalarda görülür. Öte yandan, sürekli olarak vücudunun aynı noktasını temizleyen bir kedinin cilt rahatsızlığı veya alerjisi de olabilir.

Hasta Kedi Tüy Dökülmesi
Hasta Kedi Tüy Dökülmesi

Tüy Değişikliklerini veya Kürk Kaybını Fark Edersiniz

Bir kedinin tüylerinin durumundaki veya dokusundaki herhangi bir değişiklik, genellikle evcil hayvanınızın hasta olduğunun bir göstergesidir. Kürkü kaba, yağlı veya çok kuru olabilir. Deride pul pul dökülmeler veya gözle görülür incelme veya kel yamalar gibi önemli tüy kaybı da kedinin hasta olduğunun işaretleridir.

Kediniz Kusuyorsa

Hasta kedi belirtilerinde kedilerin yoğun kusması çok önemli işaret olabilir. Ara sıra tüy yumağı yutan ve kusan bir kedi normaldir. Ayrıca, mamadaki ani bir değişiklik mide rahatsızlığına neden olabilir. Kediniz çok hızlı mama yiyorsa ya da çok fazla mama yiyorsa, bu durum yemek sonrasında kedilerde kusmaya neden olabilir. Bir kedi sık sık kusarsa, mermi gibi kusarsa veya uzun süre kusarsa, bu durum bağırsak tıkanıklığı veya sistemik bir sorun gibi ciddi bir sorunun işareti olabileceğini işarettir.

Kusan Hasta Kedi Belirtileri
Kusan Hasta Kedi Belirtileri

Kediniz Saklanıyorsa

Kesintisiz bir şekerlemenin tadını çıkarmak isteyen kedilerin gündüzleri saklanmaları normaldir. Kediler gündüzleri uyumayı çok seveler. Kediler ayrıca oyun zamanının bir parçası olarak ve doğal avlanma davranışlarını ifade ederken saklanırlar. Ancak, kediniz aniden normalde olduğundan daha fazla saklanmaya başlarsa, bu kedinizin hasta olduğunun bir işareti olabilir. Bu genellikle, ciddi bir tıbbi durumdan duydukları acı ve stresin bir sonucu olarak saklanacak olan yaşlı kediler arasında olur.

Kediniz daha önce hiç olmadığı halde aniden saklanmaya başlarsa veya önceki saklanma davranışının miktarı büyük ölçüde artarsa, kedinizin sağlıklı olduğundan emin olmak için veterinerinizle tıbbi bir kontrol yaptırmanın zamanı gelmiştir.

Kedinizi İyi Tanıyın, Rahatsızlıklarını Tespit Edin
Kedinizi İyi Tanıyın, Rahatsızlıklarını Tespit Edin

Diğer Hasta Kedi Belirtileri

Ek olarak, aşağıdaki işaretler endişe kaynağı olabilir:

  • Hapşırma
  • Burun akıntısı veya burundan yeşilimsi akıntı
    burun çevresinde kızarıklık
  • Öksürme
  • Kedinin solunum hızında bir değişiklik
  • Kafasını tırmalamak veya sallamak
  • Aşırı salya akması veya tükürük salgılaması
  • Ağız iltihabı
  • Ağzında gözle görülür bir şişlik
  • Çöp kutusunun dışına idrar yapma veya diğer anormal çöp kutusu davranışı
  • İshal veya kabızlık dahil bağırsak hareketlerinde herhangi bir değişiklik
  • Artan seslendirme veya uluma

Acil Veterinere Ne Zaman Gidilmeli?

Kediniz hasta olduğunda veterinerinizi görmek her zaman önemli olsa da, kedinizde aşağıdaki hastalık belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz derhal 7/24 gece açık PatiKule Veteriner Kliniğine başvurarak destek alın.

  • Nöbet
  • Dışkıda kan
  • İdrarda kan
  • Uzun süreli kusma
  • Zahmetli nefes alma veya nefes nefese kalma
  • Felç
  • İdrar yapmak için süzme
  • Kanama
  • Sarılık – gözlerin, diş etlerinin veya cildin sararması
  • Soluk diş etleri – şok veya anemi belirtisi
  • Anormal derecede düşük veya yüksek vücut ısısı
  • Üçüncü göz kapağı görünüyorsa
7/24 Bahçeşehir Veteriner Hizmetleri
7/24 Bahçeşehir Veteriner Hizmetleri

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir