Kış Aylarında Kedilerin Sağlığı

İndeks: 

Kış Aylarında Kedilerin Sağlığı

İster evde ister dışarda bir kedi besliyorsanız, kış aylarında kedilerin sağlığı için bilmeniz gereken konular var. Kış aylarında günler kısalır ve havalar daha soğuk olur. Bu soğuk havalar kedinizin davranışında bazı değişikliklere neden olur. Kedilerin, soğuk havanın etkisiyle yaz aylarına nazaran kış aylarında çok daha tembel olma eğilimleri vardır. Hayvanların tıpkı insanlarda da olduğu gibi bir standardı yoktur ve kediden kediye değişen birçok şey vardır.

Kış Aylarında Kedilerin Sağlığı
Kış Aylarında Kedilerin Sağlığı

Kediler Soğuğu Hisseder mi?

Tüm kediler soğuk havayı hisseder ve bazı kedi türleri, değişen soğuk hava seviyelerine dayanabilir. Örneğin; İran Kedisi ve Norveç Orman Kedisi. Bu cins kediler kısa tüylü kedilerden daha kalın ve daha yumuşak tüylere sahiptirler, bu da onları daha uzun süre sıcak tutar. Değişen soğuk hava koşullarından minimum seviyede etkilenirler. Tüylü pati dostlarınızın genellikle kendi başlarının çaresine bakma konusunda oldukça yetenekli olduğunu bilirsiniz. Ama kış ayları oldukça sert yaşanabilir bu nedenle, donma veya hipotermi olma riskini önlemeye yardımcı olmak için açık havada geçirdikleri zamanı izlemelisiniz.

Kedilerde Hipotermi
Kedilerde Hipotermi

Kedilerde Hipotermi

Kediler çok fazla soğuğa maruz bırakılırsa hipotermi olabilir. Hipotermi düşük vücut ısısı anlamına gelen bir tür rahatsızlıktır. Soğuk havaya maruz kalan kedi ve köpeklerde sık rastlanır. Hipotermi soğuk suda, soğuk havaya nazaran çok daha hızlı gerçekleşir. Nadiren gözlemlenen hipotalamus ve tiroid fonksiyonlarını etkileyen rahatsızlıkları olan kedilerde hava sıcaklığına bağlı kalmaksızın hipotermi görülebilmektedir.

Hipoterminin En Yaygın Semptomları

  • Titreme
  • Zayıflık
  • Farkındalık eksikliği
  • Kas sertliği
  • Kısa kısa sığ nefes alma

Kış aylarında kedilerin sağlığı için detaylı bilgilendirmeleri, İstanbul’da  24 saat açık veteriner PatiKule Uzman Hekimlerimizden bilgi alabilirsiniz.

Kedilerde donma vücudun genellikle kulak uçlarını, kuyruklarını ve ayaklarını etkiler. Donma etkisiyle gri veya soluk renkli görünebilirler. Bunu önlemek için, eve döndüklerinde kürklerine veya patilerine kar veya buz yapışmadığından emin olun. Kedinizin donduğunu düşünüyorsanız ya da bu durumdan emin değilseniz, onu hemen veterinere götürün.

Kedimi Kış Aylarında İçerde Tutmalı mıyım?

Kedilerinizi soğuk havalarda sıcak ve güvende tutmak istiyorsanız, evde mümkün olduğunca fazla zaman geçirmeye teşvik etmek önemlidir. Yavru kediler daha az termoregülasyona sahiptir ve soğuğu çok iyi tolere edemezler. Yaşlı kediler artrit, zayıf bağışıklık sistemleri veya azalmış kas kütlesi gibi yaşa bağlı hastalıklardan muzdarip olabilir. Sert hava koşullarıyla birlikte, kediniz dışarı çıkma arzusuna rağmen soğuğa dayanıklılık konusunda çeşitli zorluklar yaşayabilir.

Kış Aylarında Kedilerin Sağlığı
Kış Aylarında Kedilerin Sağlığı

Kediniz tipik bir sokak kedisi ise eve dönüşte kedinizin eklem bölgelerinin soğuktan yapışmadıklarından, evcil hayvanınızın iyi durumda olduğundan emin olmak için iki kez kontrol edin.

Kedinizi oyalayabilmek adına kedinize bir oyuncak kutusu sağlamak da çok önemlidir. Böylece dışarı çıkmaya daha az eğilimli olurlar. Onları bir sürü oyuncakla eğlendirmek, onların daha uzun süre içeride kalmalarına yetecek kadar dikkatlerini dağıtabilir. Enerjilerini harcayabilecekleri tırmanma aparatları da kediler tarafından oldukça sevilir ve tercih edilir.

Kediler için Hangi Sıcaklık Çok Soğuk?

Kediler alıngan ve genellikle kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen hayvanlar olsa da bazı kedi ırkları kış aylarında biraz daha yardıma ihtiyaç duyar. Kış aylarında kedilerin sağlığı içim onların hangi sıcaklıkta rahat olduğunu bilmeniz önemlidir. Kediniz için hangi sıcaklığın çok soğuk olduğunu belirlemek; kedinin yaşına, cinsine, tüy oranına ve genel sağlığına bağlı olarak değişir.

Ortalama 7°C sıcaklığın kediler için çok soğuk olduğu söylenir, bu sıcaklığın altındaki herhangi bir sıcaklık potansiyel olarak hipotermiye yol açabilir.

Kediler İnsanlar Gibi Soğuğu Hisseder mi?

Kediler çok uyumlu hayvanlardır ortam ısılarına da çok çabuk adaptasyon sağlarlar ancak vücut sıcaklıklarını insanlara benzer hissederler, bu nedenle siz üşüyorsanız muhtemelen onlar da öyledir. Kışın kediler için ideal oda sıcaklığı; cinslerine, yaşlarına, büyüklüklerine ve sağlıklı olmalarına bağlıdır. Genel olarak optimum sıcaklık, bir kedinin genellikle 38°C – 39°C arasındaki doğal vücut sıcaklığına bağlı olarak 25°C – 30°C arasındadır.

İnsanların evlerini kedinin ideal sıcaklığında tutması gerçekçi değildir ama şans eseri kediler evde 15°C ile 20°C arasındaki sıcaklıklara rahatça uyum sağlayabilirler.

Kış Aylarında Kedilerin Sağlığı
Kış Aylarında Kedilerin Sağlığı

Üşüyebileceklerini düşündüğünüz durumlarda yataklarını soba, kalorifer peteği gibi bir ısı kaynağının yakınına koymak, onları güvende tutmak ve mutlu etmek için ekstra sıcaklık sağlayabilir. İyi doldurulmuş bir eskimo yatağı, kapalı olduğu ve kedinizin sıcak kalmasına yardımcı olacağı için kış aylarında özellikle iyi bir seçenek olacaktır.

Kediler Kışın Daha Fazla Uyur Mu?

Kediler, zamanlarını uyumak için sıcak bir yer bularak geçirmeyi tercih ettikleri için kış aylarında daha tembel hale gelirler. Kediler vücut ısılarını korumak için küçük alanları ve rahatlamak için “kıvrılmış” pozisyonunu tercih ederler. Kediniz yaşlı değilse veya yardıma ihtiyacı yoksa, hava akımını önlemek için yatağını yerden daha yükseğe kaldırmayı deneyin.

Dışardayken, kediniz bulabilecekleri herhangi bir sıcak yeri arayacaktır. Bir arabanın motor bölmesi veya tekerleğin üstü, sıcak kalmalarına yardımcı olduğu için kışın birçok kedi için bir sığınak olabilir. Her zaman araçların motorunu çalıştırmadan önce, olası tüylü patileri uyarmak için yüksek bir ses çıkarmak ya da aracın kaputuna vurmak kedileri kurtarabilir.

Kediler Kışın Daha Çok Yiyor mu?

Kediniz kış aylarında fazla uyuyor olsa da muhtemelen onun da daha fazla yemek yediğini fark etmişsinizdir. İster ev ister sokak kedisi olsun daha soğuk aylar daha fazla beslenme gerektirir. Çünkü artık kendilerini sıcak tutmak için daha fazla kaloriye ihtiyaçları vardır.

Her zaman hazırda bir kase mama bulundurmak yerine daha büyük porsiyonlar veya daha sık beslemeler arasında seçim yapmayı deneyebilirsiniz. Sürekli olarak besleme, kedinizin can sıkıntısından yemek yemesine ve muhtemelen kilo almasına neden olabilir.

Özellikle dış mekandaki kaseleriniz donmaya devam ediyorsa temiz suya iç mekanlarda kolayca erişilebildiğinden emin olmalısınız. Dışarda beslediğiniz kediniz için çözüm apartman içi olabilir.

Kediniz fazla besleniyor olabilir ama yine de Atatürk Çiçeği ve Zambak gibi çiçeklere karşı toleranssızdırlar, bu nedenle tatil sezonunda onları yılbaşı ağaçlarından ve dikkatlerini çekebilecek her türlü bitki ve yiyeceklerden onları uzak tutmalısınız.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir