Kedilerde Rahim İltihabı Pyometra

İndeks: 

Kedilerde Rahim İltihabı Pyometra

Pyometra kedi hastalıkları arasında yaygın görülen ve üzücü sonuçlar yaratan bir hastalıktır. Kedilerde rahim iltihabı pyometra; rahim bölgesinde enfekte olan içeriğin toplanması anlamına gelen bu hastalık oldukça tehlikeli olabilir. Rahim duvarının kalınlaşması ve sonucunda da rahim içinde sıvı toplanmasına yol açan hastalık, çok fazla belirti göstermediği için tespit edilmesi açısından da güçlük yaratır.

Pyometra Nedir, Neden Olur?

Pyometra kedilerde sık görülen bir hastalıktır. Kızgınlık dönemi sonrasındaki 2 ila 5 hafta içinde ortaya çıkmaktadır. Kızgınlık döneminde rahim bölgesinde gebelik için hazırlık olur. Burada östrojen ve progesteron seviyesi rahim bölgesini enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir. Açık durumda olan rahim ağzı ise bakterilere karşı savunmasız kalır.

Pyometra Nedir, Neden Olur?
Pyometra Nedir, Neden Olur?

Rahim ağzının açık kalması sonucunda zararlı bakterilerin yerleşmesi ve çoğalması için uygun ortam oluşur. Kızgınlık sonrasında rahim ağzı kapandığından içeride kalan bakteriler çoğalmaya devam eder. Bunun sonucunda da rahim kalınlaşır ve sıvı ile dolar.

Pyometra Belirtileri Neler?

Kedilerde rahim iltihabı pyometra acil veteriner müdahalesi gerektirdiği için belirtilerinin dikkatli şekilde gözlemlenmesi önemlidir. Bu belirtiler şu şekilde kendisini gösterir;

• Vajinal akıntı
• İştah kaybı
• Yorgunluk ve halsizlik
• İshal
• Kusma
• Yüksek ateş
• Sık idrara çıkma
• Sıvı kaybına bağlı olarak aşırı susuzluk

Kedilerde rahim iltihabı belirtilerden herhangi birisi görüldüğünde mutlaka 7/24 nöbetçi veteriner PatiKule’ye ulaşarak kedinizi muayene ettirmeniz gerekir. Özellikle bahsedilen belirtiler kızgınlık dönemi sonrasında görülüyorsa zaman kaybetmemelisiniz.

Veterinerde yapılacak kan sayımı ve kan kimyası profil testleri gibi uygulamalar kedinizdeki enfeksiyonu tespit etmek için uygulanacaktır.

Pyometra - 7/24 nöbetçi veteriner PatiKule
Pyometra – 7/24 nöbetçi veteriner PatiKule

Pyometra iki şekilde oluşur; bunlar açık ve kapalı olarak adlandırılır. Açık Pyometra varsa veteriner tarafından hızlı şekilde teşhis sağlayacak vajinal akıntı görülecektir. Kapalı Pyometra ise akıntı şeklinde görülmez. Bunun için ise alt karın röntgeni çekilecektir. Bu durumda anomalinin anlaşılması için yine veteriner tarafından vajinal muayene yapılabilir.

Pyometra İyileşme Süreci

Kedilerde rahim iltihabı Pyometra tedavisi için cerrahi müdahale gerekebilir. Bu cerrahi müdahalede rahim ve yumurtalıkların alınmasını içerir. Bunun yanında başlangıç aşamasında enfeksiyonun atılması için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Yapılacak olan müdahaleler sonrasında kedinizin iyileşme olasılığı oldukça yüksektir. Ancak bu olasılığı yüksek tutmak için vakit kaybetmeden veterinere başvuru yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir